Waar moeten leerplannen aan voldoen?

Vandaag groot nieuws in De Standaard: Ambitieus eigen leerplan wiskundeleraars goedgekeurd. Voor het eerst is een groot leerplan dat door leerkrachten zelf is ontwikkeld, goedgekeurd door de Vlaamse Onderwijsinspectie.

Als je naar de website van de Vlaamse overheid surft, lees je al snel dat leerplannen de bevoegdheid van de netten en koepels is. Dit klopt, al staat het met een belangrijke nuance:

Leerplannen opmaken is in principe een bevoegdheid van het schoolbestuur of de inrichtende macht, maar in de praktijk zijn het meestal de onderwijsnetten en onderwijskoepels die ze opstellen.

Vrij vertaald: in theorie kan elk schoolbestuur of inrichtende macht zijn eigen leerplannen opstellen, in de praktijk gebeurt dit zelden. Het zijn dan ook niet de leerkrachten zelf die het leerplan konden indienen voor goedkeuring bij de inspectie.

Ooit leerde ik van mijn oude professor Standaert dat je in theorie in enkele minuten een leerplan kan maken door gewoon de eindtermen in te dienen. Dat de leerplannen deze minimumdoelen bevatten is inderdaad essentieel. Toch staan er in de regelgeving nog wel iets meer waar de inspectie naar kijkt. Wat zijn de eisen voor een leerplan secundair onderwijs?

a) het leerplan beantwoordt aan de bepalingen, vermeld in artikel 147/3 van de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010; de eindtermen worden letterlijk opgenomen;

b) alle leerplannen die aansluiten bij het curriculumdossier in kwestie, worden in samenhang ingediend;

c) de doelgroep wordt vermeld; de benaming van het structuuronderdeel of de structuuronderdelen waarvoor het leerplan bestemd is, wordt vermeld;

d) het leerplan geeft aan welke ruimte gelaten wordt voor de inbreng van scholen, leraren, lerarenteams of leerlingen; e) het leerplan maakt de systematiek duidelijk volgens welke het is opgebouwd;

f) het leerplan vertoont consistentie met de doelen van het curriculumdossier;

g) het leerplan vermeldt duidelijk welke materiële vereisten minimaal noodzakelijk zijn voor een goede uitvoering;

Nu deze horde genomen is door dit leerplan, komt de grote test: gaan scholen dit leerplan gebruiken. Ik kan me inbeelden dat door de focus op ambitie dat bepaalde scholen of scholengroepen dit wel kunnen overwegen, maar het valt moeilijk in te schatten. Indien wel, dan zou het kunnen dat dit effectief een nieuwe trend kan worden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.